חג החנוכה הקרב מביא עמו את חגיגת הסופגניות והלביבות הטעימות, אולם לחלקנו המטעמים המטוגנים עלולים לגרום ל"חגיגה" בבטן, לאי נוחות במערכת העיכול ולצרבות לא נעימות.
מהי
צרבת וכיצד אפשר להתמודד עמה? רוקחי רשת בתי המרקחת הקהילתיים "ש.ר.מ. פארם"
מספקים לנו מידע והמלצות:
מהי
תופעת הצרבת?
צרבת
מתבטאת בתחושת בעירה בחלק העליון של החזה או הבטן. התופעה מתרחשת כאשר חומצה חזקה,
המשמשת את הקיבה בעיכול המזון, חוזרת למעלה לתוך הוושט וגורמת לצריבה של הוושט. התופעה
מכונה ריפלוקס.
צרבת
יכולה להיות מלווה גם בתופעות של טעם חומצי בפה, ריח רע מהפה, קושי בבליעה, בחילה
ושיעול.
היא
נוטה להופיע אצל אנשים עם בקע סרעפתי, נשים בהיריון, בעלי משקל עודף ומעשנים
כבדים. בין הסיבות הנפוצות לצרבת – אכילת מזון
מטוגן ועתיר שומן כמו סופגניות ולביבות מטוגנות שאנחנו אוהבים לאכול בחג החנוכה.
כיצד למנוע את
הופעת הצרבת?
·
בחג החנוכה: מומלץ למעט באכילת סופגניות ולביבות מטוגנות, או להעדיף
את הגרסה האפויה. מומלץ לא לאכול סופגנייה על בטן ריקה ולהעדיף את הסופגנייה
הקלאסית על פני זו המצופה בשוקולד שמגבירה את הסיכון לצרבת.
·
העדיפו ארוחות
קטנות ותכופות על פני ארוחה גדולה.
·
הימנעו ממזונות
המעוררים את הסימפטומים, כמו מזון מעובד ומתועש העשיר בתוספים, אוכל מתובל מאוד,
מזון שמן ומטוגן, מזון מהיר (ג'אנק פוד), אלכוהול, קפאין, פירות חומציים, שוקולד,
עגבניות, מלפפונים ופלפלים חריפים, בצל, שעועית, כרוב ופחמימות ריקות.
·
שמרו על משקל
תקין. עודף משקל עלול לגרום לצרבת.
·
הגביהו את הכרית
במיטה.
·
הימנעו מאכילה
כשלוש שעות לפני השינה.
·
הימנעו משכיבה
לאחר האוכל.
·
בצעו פעילות
גופנית, שכן היא מסייעת בשמירה על המשקל ועוזרת במניעת המשקל העודף, המעורר צרבת.
·
הפסקת עישון
עשויה להקל על הצרבת ולזרז את הריפוי, והיא חשובה למניעת מחלות רבות נוספות.
כיצד לטפל
בצרבת?
·
מומלץ לאכול לאט
וללעוס את המזון היטב.
·
שכיבה על צד
שמאל יכולה להקל על הצרבת, שכן היא מציבה את הקיבה מתחת לוושט ועוזרת במניעת מעבר של
החומצה לחלק זה.
·
בתחילת הופעת
סימני הצרבת יש לשתות הרבה מים, כדי למהול חלק מהחומצה בקיבה.
·
במהלך הארוחה
מומלץ לשתות חומץ תפוחים מהול במים (כף אחת של חומץ תפוחים בתוך כוס מים).
·
מומלץ להתייעץ
עם הרוקח לגבי טיפול תרופתי בצרבת באמצעות תכשירים הנמכרים ללא מרשם. ישנם 2 סוגי
תכשירים: תכשירים סותרי חומצה, ותכשירים להקטנת רמת החומצה בקיבה.
·
אפשר להשתמש בתוספי
מזון כמו:
o
תה מנטה לאחר
ארוחה כבדה.
o
תכשירים
פרוביוטיים המכילים חיידקי אסידופילוס + פוס (מצע לגידול החיידקים הטובים). מומלץ
להשתמש בטבליות לעיסה הפועלות בקיבה, בניגוד לטבליות רגילות אחרות הפועלות במעי.
o
מיץ אלוורה יכול
להרגיע במצבים של רגישות יתר והרגשת צריבה ברום הבטן.
o
מומלץ לצרוך
תוסף המכיל אנזימי עיכול – פנקראטין וברומלין – אלה אנזימים ממקורות טבעיים
הנחוצים לתהליכי עיכול תקינים. מומלץ ליטול את התוסף לאחר הארוחות.
o
פפאיה בטבליות –
להקלת הסימפטומים. מומלץ להשתמש בטבליות לעיסה. נוטלים אותן לאחר הארוחה העיקרית.
o
B-Complex בטבליות – יכול לסייע בתהליכי העיכול.
o
תערובת צמחי
מרפא – שומר, ג'ינג'ר, שורש מרשמלאו ופאפיה להכנת חליטה. חליטה של תערובת זו, 4-3 פעמים
ביממה, אחרי האוכל, תתרום לעיכול תקין וליצירת בופר – תמיסה התורמת לשמירה על רמת חומציות בקיבה ולהורדת
תחושת הצרבת.
מתי
לפנות לרופא כשסובלים מצרבת?
- הסימפטומים מופיעים כמה פעמים בשבוע.
- התרופות הנמכרות ללא מרשם אינן עוזרות.
- הסימפטומים חמורים.
- הצרבת מלווה בסימנים כמו קושי בבליעה, הקאה או ירידה במשקל.
·
אם הסימפטומים
מתגברים והכאב עובר ליד שמאל או שההרגשה מלווה בחולשה, עייפות מוגברת וקוצר נשימה,
יש לפנות מיד לטיפול רפואי. הסימפטומים הראשונים של תעוקת לב דומים לפעמים לאלו של
חומציות יתר.
***
המידע הנ"ל הוא כללי ואינו מותאם אישית. הוא אינו מתאים לטיפול בילדים או
בחולים במחלות כרוניות. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם הרופא או הרוקח לקבלת ייעוץ
מותאם אישית.
0 comments